Kustannustuki kolme haku alkoi 27.4. ja sulkemiskorvaus 12.5. alkaen

Kustannustuen kolmas hakukierros avautui ti 27.4.2021 ja uuden tukimuodon sulkemiskorvauksen haku alkaa 12.5.2021. Kustannustuen haku päättyy ke 23. kesäkuuta 2021 ja sulkemiskorvauksessa neljän kuukauden kuluessa sen kuukauden lopusta kun sulku päättyy. Molempia tukia haetaan erikseen Valtiokonttorista. Suljetut yritykset voivat hakea myös kustannustukea.

Mukana haussa on myös yksinyrittäjät. Yksinyrittäjät voivat saada vähintään 2 000 euron tuen. Myös yksinyrittäjät hakevat tuen Valtiokonttorista.

Nyt käsittelyssä on kustannustuen lisäksi sulkemiskorvaukset mikro- ja pienyrityksille, joiden toiminta on suljettu lain tai viranomaisten päätöksellä. Yrityksen sulku voi olla kokonaan tai osittain.

Kolmannelle hakukierrokselle ja sulkemiskorvaukseen on varattu rahaa yhteensä 356 miljoonaa euroa.

Kustannustuki on tarkoitettu kaikille toimialoille:

  • Kustannustuki on korvaus yrityksen joustamattomista kustannuksista ja palkkamenoista, mutta sillä ei korvata liikevaihdon laskemista. Joustamattomat kustannukset on nyt määritelty laissa entistä tarkemmin. Lisäksi työnantajan sivukuluista, kuten sosiaaliturvamaksuista ja työterveyskustannuksista, voidaan jatkossa korvata tietty osuus.
  • liikevaihto on laskenut yli 30 prosenttia koronaepidemian vuoksi tukikaudella 1.11.2020–28.2.2021, kun sitä verrataan pääsääntöisesti vastaavaan ajankohtaan vuosina 2019–2020
  • korvauksen määrässä otetaan huomioon aikaisemmat koronatuet

Sulkemiskorvausta voivat hakea:

  • mikro- ja pienyritykset, joissa on enintään 49 työntekijää
  • joiden asiakastilat on suljettu lain tai viranomaisen määräyksestä
  • perustuu yrityksen kuluihin helmikuu 2021 tilanteeseen
  • palkkakulut korvataan 100% ja muista kuluista 70%
  • korvauksen määrässä otetaan huomioon aikaisemmat koronatuet
  • haettava neljän kuukauden sisällä sen kuukauden päättymisestä jolloin sulkeminen päättyi

Yksinyrittäjät hakevat tukea jatkossa Valtiokonttorista

Kustannustukea maksetaan yrityksille vähintään 2000 euroa, jos tukiehdot täyttyvät. Tukea myönnetään yritysten liikevaihdon laskun ja toteutuneiden kustannusten mukaan.

Jotta yritys voisi hakea kustannustukea, sillä täytyy olla Y-tunnus. Vaatimuksena on myös, että yrityksellä on tukikaudella hyväksyttäviä kustannuksia vähintään 2000 euroa.

Tuen enimmäismäärä kasvaa, mikä puolestaan vastaa erityisesti isojen yritysten tarpeisiin. Yritys voi saada tukea miljoona euroa, kun aiemmilla hakukierroksilla yläraja on ollut 500 000 euroa.

Kustannustuki päivittyvä tieto

Sulkemiskorvaus päivittyvä tieto

Valtiokonttori tuen hakeminen