Neutroniportista tulevaisuuteen

Kaksi vuotta sitten Riihimäelle muuttanut Neutrongate Oy tuottaa alkuaineanalyysejä teollisuuden tarpeisiin. Yritys toimittaa muun muassa mittauspalveluja ja laitteistoja teollisuudelle, jossa raaka-aineiden tarkan koostumuksen selvittäminen merkitsee säästöjä tuotantoprosessissa ja laadun parantamista.

Neutrongate aloitti toimintansa 2014 nimellä JHV Physics Oy

”Aloittelemme vielä toimintaamme ja olemme viemässä ensimmäisiä pilottihankkeita sellu- ja bioenergiateollisuudelle”, toimitusjohtaja Hannes Vainionpää kertoo.

Neutrongate suuntasi Riihimäelle Hikiältä. Muuton syynä oli yrityksen lisääntynyt tilantarve. Uusi toimitila löytyi Riihimäen Tilat ja Kehitys Oy:n avulla.

”Otimme yhteyttä Riihimäen Tilat ja Kehitykseen, jonka kautta saimme heti tilan. Emme me sen enempää etsineet”, Vainionpää sanoo.

Neutrongaten alkuaineanalysaattorissa neutronit osuvat tutkittavaan esineeseen. Tutkittavasta esineestä mitataan neutronien aiheuttama heräte, jonka perusteella esineen koostumus voidaan päätellä.

Neutrongate toimii tällä hetkellä Riihimäen Tilat ja Kehitys Oy:ltä vuokratuissa hallitiloissa. Yrityksen omistukseen tulevan toimitilan hankkiminen ei ole vielä ajankohtaista.

”Tarkoituksena on hankkia uudet tilat jossain vaiheessa, mutta ei nämä nykyiset tilat ja sijainti ole huonot. Riihimäellä on soveltavan fysiikan pajalle riittävästi alihankkijoita ja konepajoja.”

Vainionpää pitää Riihimäen merkittävänä etuna edullisia toimitilakustannuksia ja sitä, että keskeiseltä sijaintipaikalta on lyhyet sekä nopeat kulkuyhteydet esimerkiksi pääkaupunkiseudulle.

”Meidän toimintamme kannalta ei ole kriittistä olla Kehä 3:n sisäpuolella. Infrastruktuurikustannukset ovat täällä huomattavasti edullisemmat”, hän sanoo.

Työvoimaa yritys ei löydä kovinkaan helposti lähiseudulta, ei edes koko maasta. Ydinfysiikan ammattilaisten työmarkkinat ovat maailmanlaajuiset.

”Rekrytoimme todennäköisesti kansainvälisiltä markkinoilta. Alan työvoiman kysyntä on kovaa Suomessa ja länsimaissa”, Vainionpää sanoo.

Neutrongate toimii 300 neliön tiloissa Riihimäen Mattilassa.
Yritys työllistää neljä ihmistä.

Riihimäen Tilat ja Kehitys Oy on auttanut Neutrongatea tilatarpeiden lisäksi paikallisessa verkottumisessa alueen yrityksiin ja ihmisiin.

”Täältä löytyy aika monipuolisesti esimerkiksi yrityksiä, joista löytyy monet tarvittavat teollisuustarvikkeet ja palvelut, kuten koneistus. Se on tärkeää prototyyppien kehitysvaiheessa.”

Itse asiassa alihankinta.info -palvelun idea syntyi Riihimäen Tilat ja Kehitys Oy :n ja Neutrongaten välisissä keskusteluissa.