Team Finland- aluetiimin terveiset koronaepidemiaan liittyen

Tässä TF- aluetiimin terveisiä yrityskentälle vallitsevaan tilanteeseen liittyem. Koronaepidemian ympärillä on nyt paljon asioita ja kysymyksiä, mutta TF-aluetiimi toivoo malttia kaikille, jotta yritykset eivät saa liikaa informaatiota kerralla.
Eilisessä hallituksen tiedotustilaisuudessa oli esillä muun valmiustilaviestinnän lisäksi yritysten tukeminen julkisten TF-toimijoiden osalta.

Tukipaketti sisältää Finnveran tukimahdollisuuksien lisäksi BF:n ja ELY-keskusten kautta kulkevan avustusmuotoisen rahoituksen pk-yrityksille.

Team Finland-koordinaattorit viestivät julkisen puolen yritystukien ja tilannekuvan muutoksista tarpeen mukaan kumppanuusverkostolle. Toivomme, että välitätte viestiä eteenpäin tarpeen mukaan omissa organisaatioissanne. Pyrimme pitäytymään virallisissa linkitettävissä ohjeistuksissa, joita julkaistaan valtakunnallisesti ja mikäli sikseen, alueellisesti.

Ohessa aluetiimin osalta tässä vaiheessa tiedoksi linjauksia ja ajankohtaista aiheeseen liittyen:

ELY:

–        ELY tiedottaa yritysten kriisirahoitusinstrumentista heti kun ministeriö saa tarkemmat kriteerit ja ohjeet  määriteltyä (tällä tai ensi viikolla)

–        ELY-keskuksen Yrityspalvelut, rahoituksen myöntö ja maksatus toimivat normaalisti koko kriisin ajan. Yritykset voivat hakea käynnissä oleviin hankkeisiinsa välimaksatuksia, muutoksia ja hankeajan pidennyksiä kevyemmin kuin normaalisti.

http://www.ely-keskus.fi/web/ely/uutiset-2020/-/asset_publisher/zLV23p6BEOJa/content/ely-keskusten-yrityspalvelut-joustavasti-ja-tehostetusti-yritysten-tukena

Business Finland:

–        BF-kriisirahoitus tulossa auki yrityksille 19.3.2020 alkaen:        https://www.businessfinland.fi/ajankohtaista/uutiset/tiedotteet/2020/business-finlandilta-uusi-rahoitus-yrityksille-koronaviruksen-aiheuttamien-vaikeuksien-ratkaisemiseksi/

Uudessa rahoitusmallissa panostusta mm. matkailuun:

  1. Matkailualan liiketoiminnan kehittäminen
  • Rahoituksen tyypillisiä käyttökohteita: selvitykset ja valmistelut, jotka tähtäävät majoitus- ja matkailupalvelujen kehittämiseen sekä niiden matkailuun suoraan liitännäisten palvelujen kehittämiseen, jotka kärsivät matkailun vähenemisestä johtuvista liiketoimintavaikutuksista.
  1. Luovien alojen palvelujen ja liiketoiminnan kehittäminen
  • Rahoituksen tyypillisiä käyttökohteita: selvitykset ja valmistelut, jotka tähtäävät monistettavien luovien alojen palvelujen (esim., peli, av, musiikki), tapahtumapalvelujen sekä taide- ja kulttuuripalvelujen liiketoiminnan kehittämiseen.
    –        Business Finlandin Yrityspalvelut, rahoituksen myöntö ja maksatus toimivat normaalisti koko kriisin  ajan.  Yritykset voivat hakea käynnissä oleviin hankkeisiinsa välimaksatuksia, muutoksia ja hankeajan       pidennyksiä kevyemmin kuin normaalisti.

Finnvera:
–        Finnvera suhtautuu joustavasti kaikkiin koronaviruksen aiheuttamiin rahoituksen järjestelytarpeisiin: https://www.finnvera.fi/kasvu/ajankohtaista-yrityksille/ajankohtaista-yrityksille

–        Finnveran Yrityspalvelut, rahoituksen myöntö ja maksatus toimivat normaalisti koko kriisin ajan.

TE-toimisto:
–        Lomautuskyselyt ja muutosturvan yhteystiedot:
https://www.te-palvelut.fi/te/fi/erikoissivut/muutosturva_asiantuntijat/index.html#HmeTavastland