Riihimäen keskustan kehittämiseen panostetaan

Kaupunkien keskustat ovat paineessa valtakunnallisesti. Niiden elinvoiman laskuun vaikuttavat muun muassa kaupan rakennemuutos ja verkkoasioinnin kasvu. Kauppatarjonta keskustojen ulkopuolella on vähentänyt keskusta-asiointia, mutta kauppojen vähentyessä ravintolat ovat säilyttäneet asemansa.  Etätyön lisääntyminen heijastuu keskustoihin ja tyhjien liiketilojen määrä kasvaa valtakunnallisesti.

Riihimäen keskustan kehitys näytti hyvältä vielä keväällä. Elävät kaupunkikeskustat ry julkaisi kaupunkikeskustojen elinvoimalaskennan, ja Riihimäen keskustan elinvoiman kehitys oli korona-ajan yli, vuosina 2019–2022, positiivinen ja peräti Suomen toiseksi paras Naantalin jälkeen.  Uusia kivijalkamyymälöitäkin oli avattu ja liiketilojen käyttöaste parantui. Keskustan kuuman alueen keskipiste sijaitsi mittauksessa Hämeenkadun ja Kirkkopolun kulmassa.

Syyskausi alkoi kuitenkin huonosti, kun keskustan K-Supermarket ilmoitti lopettavansa. Tätä seurasi muutama muukin lopettamisilmoitus. Kaupunki otti tässä vaiheessa keskustan fokukseen. RTOY on käynyt läpi yritys yritykseltä kaikkia keskustayrityksiä.  Kehittämistä on ideoitu ja lopettamisesta ilmoittaneiden ongelmiin on paneuduttu sekä etsitty jatkamisen mahdollisuuksia – ja niitä on onneksi löytynytkin.

Olemme myös joukkoistaneet keskustan kehittämistä kysymällä kuntalaisilta tapahtuma- ja vetonaulaideoita keskustaan viime vuonna ja toivomuksia houkuteltavista uusista yrityksistä tänä kesänä. Selfie-vetonaula ja Lempi-festivaali toteutettiin kyselyn perusteella ja nyt pohditaan jatkoa – ideoita otetaan vielä vastaan. Uusien yritysten houkuttelu on menossa, koskien myös K-Supermarketilta vapautuvia tiloja. Selvitämme myös, saisiko sen paikalle aktivoitua keskustaan uuden kauppakeskushankkeen. Tämä olisi mielestäni isoin kuviteltavissa oleva teko keskustan eteen.

Lisäksi kaupunki on aktivoinut keskustan täydennysrakentamista. Asukasmäärän lisääminen keskustassa on kaupungin tavoite ja se tukee asiakasmäärän kasvamisena myös keskustan yrityksiä. Keskuskatu 5 ja 12 uusiutuvat ja asuntojen määrä lisääntyy. Peukaloisen kortteli, Renton hanke Kirkkopolulla, Hämeenkatu 14, Rity-talo, Kaivokadun kaavoitushanke lisäävät toteutuessaan asukasmäärää keskustassa.

Me voimme auttaa keskustan yrityksiä. Asioidaan niissä!  Käytetään oman kylän palveluita. Pidetään eurot omassa kaupungissa ja muistetaan tämä myös jouluostoksia tehdessä. Verkkokaupan sijaan voit tehdä mielenkiintoisia löytöjä keskustan putiikeissa!

Elinvoimajohtaja Mika Herpiö